söndag 15 september 2013

Svamp (kantareller)

Foto på kantareller

Sökord: svamp, svampen, svampar, kantarell, kantareller, skog och mark, natur, naturen, svamparna

Fotograf: Mathias Tillberg















Wikipedia och kantareller:

"Kantarell (Cantharellus cibarius) är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog. Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är det en svamp som är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli-oktober. Det är tillrådligt att alltid lämna några exemplar när man är ute och plockar kantareller och inte ta dem alla. På så vis kan de få chansen att sprida sig. Kantarellen är en utsökt matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning skall dock undvikas då kantareller blir sega och beska av det.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Kantarellen är lätt att upptäcka och känna igen i naturen. Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår. Kantarellerna får sin gula färg av karotenoid-pigment och svampen har ribbor som går långt ner på stammen. Ribborna har oregelbundna ändar på stjälken. Hatten är nedtryckad i mitten och kan variera mycket i form. Köttet är fast och något blekare än svamphatten, och den har en behaglig, fruktig doft och en mild kryddliknande smak. Svampen är sällan maskäten.
Svampen har blekgula elliptiska sporer, ca 8 x 4,5 mikrometer i storlek. Den förekommer ofta i grupper, ibland över flera kvadratmeter. Den vanliga kantarellen har, liksom övriga medlemmar i släktet, en kompakt och icke ihålig fot. Detta kan jämföras med trattkantarell Craterellus tubaeformis, som, liksom övriga medlemmar i släktet Craterellus, har ihålig sådan. De båda släktena är mycket närbesläktade.
Kantarell förväxlas ofta med narrkantarell."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar